browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Het Noma-effect in Kopenhagen

Posted by on 13 januari 2014

Een journalist van Time Magazine vat het fenomeen samen in een woord: Nomanomics, of hoe 1 restaurant de economie van een land kan veranderen of bepalen.

Of je het nu kunt betalen of niet, pro of contra de nieuwe, ‘Nordic cuisine’ bent, jong of oud, vegetariër of niet: iedereen kent Noma en zou het wel ooit eens willen proberen.

Kopenhagen en Denemarken surfen momenteel nog altijd mee op de faam van de naam van Noma. Culinaire citytrippers reizen speciaal naar dit foodie-mekka om er te eten (voor de een draait het effectief om de gerechten, voor de ander om de naam).

Maar er is natuurlijk meer dan Noma. Neem nu het restaurant A.O.C., met één Michelinster, ergens verborgen in de kelders van een eeuwenoud, gigantisch herenhuis in het centrum van Kopenhagen. Chef Søren Selin is jong en dynamisch. Niet verwaand, geen ‘rock star’-attitude, maar gedreven passie voor het fine diningvak.

We schuiven er aan tafel op een regenachtige, donkere avond en aanschouwen een ballet van lichte en inventieve gerechten. Op het ene bord smaken we de winterse aarde van Scandinavië dankzij pure groeten en knolgewassen. Dan is het de Noordzee die de revue passeert met bijvoorbeeld een gerechtje van lokaal gevangen inktvis met lokale oesters.

A.O.C is een mooi voorbeeld van hoe je op niveau de Nordic keuken kunt proeven en niet hoeft te vrezen voor al te experimentele gerechten. Het prijskaartje valt ook goed mee, voor Kopenhagen toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge