browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Van Michelinsterren tot superhotdogs in Kopenhagen

Posted by on 16 januari 2014

Onze Scandinavische roadtrip en ons bezoek aan Kopenhagen staan in het teken van goed eten en de Nordic Cuisine. We geven u graag onze top drie  adresjes mee. Voor elk wat wils, van duur tot ‘street food’-goedkoop.

Restaurant Geranium
Het gerucht doet de ronde dat chef Rasmus Kofoed van Restaurant Geranium in 2014 zijn derde Michelinster zal krijgen, meteen de eerste en enige van Scandinavië. Chic. Het kan evengoed toch Noma worden dat eindelijk zijn derde ster krijgt, of misschien is de eer wel weggelegd voor een tweesterrenrestaurant in Stockholm. Restaurant Geranium is hoe dan ook een fijne culinaire ervaring. Het gaat er iets formeler aan toe dan in Noma, maar de gerechten zijn van hetzelfde hoge en inventieve niveau. We denken aan diepe, explosieve smaken zoals een zwart verbrande jonge patat geserveerd met schapenmelkboter. Alsof de duivel met een jong maagdje flirt. Gifgroene pareltjes van dille en zalm vanbinnen. Spruiten, zeer kort geblancheerd, geflankeerd door een lokale oester. Fijn adres en een must-do voor wie op culinaire pelgrimstocht naar Kopenhagen trekt.

Restaurant Aamanns
Wie kent de fameuze, Deense open sandwiches niet? Hartige, maltachtige sneetjes roggebrood waar allerlei lekkers wordt opgestapeld. De smørrebrød is een gevestigde waarde in Denemarken maar dit wil niet zeggen dat de broodjes overal even goed (en vers) zijn. De top van de smørrebrød vind je bij Restaurant Aamanns van Adam Aamanns. Zijn formule van opgewaardeerd smørrebrød bleek zo populair dat hij in 2012 ook een Aamanns in New York City opende. Elke dag worden hier in Kopenhagen duizenden broodjes besteld als take-out en afgeleverd bij bedrijven en mensen thuis. In het restaurant zelf, ergens langs een drukke baan in Østerbro, kan je delicate smørrebrødversies uitproberen, bijvoorbeeld met gebakken kabeljouweitjes of met bio-zalm en gesmoorde prei.

John’s Hot Dog Deli
Wie in Kopenhagen invalide is, heeft recht op het huren van een goedkope standplaats om een hotdogkraam uit te baten. Slim gezien van de stad. John Michael Jensen is een van die hotdogmensen, al wou hij iets anders dan de rest. Hij streeft naar kwaliteit en wil tonen dat het ook anders kan dan de industriële nonsens die de hongerige voorbijganger naar binnen speelt. Hij ging op zoek naar leveranciers die kwalitatieve worsten konden leveren, en naast de standaard hotdog serveert hij ook een gourmet hotdog met biologisch vlees, zelfgemaakte opgelegde groentjes, huisbereide mosterd en meer van dat lekkers. Hij werkt samen met brouwerijen om speciale hotdogs en mosterd te maken die perfect passen bij een goed glas, lokaal bier. Hij reist veel om bij te leren over hoogwaardig street food. John transformeerde tot een hotdogcelebrity in Kopehagen, gerespecteerd door alle topchefs. Als het keukenteam van Noma iets te vieren heeft, dan vragen ze soms aan John om zijn hotdogkraam voor te rijden. Zin om zelf te proeven? John staat om de twee weken aan de ingang van het Centraal Station in Kopenhagen. Via Facebook kan je checken wanneer het zover is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge